Vortrag: "Software Visualization in 3D & Virtual Reality"

Referent: Prof. Dr. Ulrich Eisenecker, Leipzig University, Information Systems Institute

Kurzbeschreibung:
"Software Visualization in 3D & Virtual Reality- Metaphors, Challenges and Empirical Evaluation"

Software visualization assists in exploring, understanding, and maintaining large software systems. It will be examined how to design software visualizations of structure, behavior, and evolution of software systems using somatic metaphors, which give a meaningful representation to abstract software in terms of program sources. Furthermore it will be explained how visualizations of large software systems can be automatically generated using various metaphors on demand based on generative programming. Finally, challenges in empirical evaluation of software visualizations in 2D, 2.5D, 3D, and VR will be discussed, and first results of empirical evaluations and experiments will be presented. An outlook to future research activities concludes the presentation.

Die Visualisierung von Software unterstützt die Software-Entwickler dabei, sehr große Software-Systeme zu untersuchen, zu verstehen und insbesondere zu pflegen. Im Vortrag wird dargestellt wie mit solchen Systemen die Struktur, das dynamische Verhalten und die Evolution von Software-Systemen unterstützt werden kann.  Dabei werden Metaphern eingesetzt, um einer abstrakten Software eine sinnvolle grafische Repräsentation zu geben. Die realisierten Lösungen werden vorgestellt und die Ergebnisse von empirischen Studien, die 2D, 3D und VR-Techniken verwenden, werden vorgestellt. Der Vortrag schließt mit einer Darstellung von zukünftigen Forschungsaktivitäten.

Standort: Zweibrücken
Bereich: Hochschule